Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A rajzfilm története

2010.06.28

A Scooby-Doo rajzfilm történelme:  

 

A Scooby-Doo egy régóta futó amerikai rajzfilm, ami a Saturday Morning Television (Szombat Reggeli Tv) részére készül különböző szériákban 1969-től napjainkig.

Az első, eredeti széria a Scooby-Doo merre vagy? a Hanna-Barbera Productions számára készült, írói Joe Ruby és Ken Spears voltak, a figurák megtervezője pedig Iwao Takamoto. A Hanna-Barbera páros számos „spin-off”-ot készített 1997-ig, amikor a cég beolvadt a Warner Bros-ba, ami azóta is foglalkozik a sorozattal.

Bár a sorozat és a szereposztás, valamint a karakterek kora is jelentősen változott az évek során, de a legjellemzőbb figurák állandóak maradtak: egy beszélő kutya; Scooby-Doo, és négy fiatal: Fred "Freddie" Jones, Diána (Daphne Blake), Vilma (Velma Dinkley), és Bozont (Norville "Shaggy" Rogers). Ők öten a Rejtély Rt. Utazgatnak egy furgonnal, a Csodajárgánnyal (Mystery Machine), és rejtélyeket oldanak meg, amik általában szellemekkel és természetfeletti jelenségekkel vannak kapcsolatban. Persze minden rész végén kiderül, hogy mindennek megvan a racionális magyarázata, általában valami bűntény van a háttérben. A bűnözők az emberek megtévesztésére vagy elijesztésére a helyi legendákat használják fel és a kivitelezéshez furfangos technikai megoldásokat alkalmaznak.

Amerikában eredetileg a CBS sugározta 1969-től 1976-ig, ezután a műsor vetítési jogát az ABC kapta meg és sugározta egészen 1986-ig, amikor törölték, és bemutatták "A Pup Named Scooby-Doo" című spin-off-ot, amit 1988-tól 1991-ig adtak. Az új szériát a "Mizújs, Scooby-Doo-t" a The Warner Bros. Television Network sugározta 2002 és 2005 között. A legújabb szériát, a "Bozont & Scooby-Doo nagyágyút" a The CW Television Network vetíti vasárnap reggelenként. Amerikában és Magyarországon a Cartoon Network vetíti folyamatosan a régebbi szériák részeit.